Besplatan pregled za osobe sa nepravilnim položajem zuba

Stomatološka ordinacija „Mikroskop“ otvoriće svoja vrata u subotu za besplatne preglede onih pacijenata koji imaju problem sa nepravilnim položajem zuba. Ovo je prilika da deca, ali i odrasli, u periodu od 9 do 13 časova, razgovaraju sa doktorkama Verom Tapado i Kristinom Vicko koja će za ovu priliku doći iz novosadske ordinacije „Orto4u“, i dobiju smernice šta može da se uradi u pravcu ispravljanja zuba.

mikroskop stomatoloska ordinacija zrenjanin 00002
Dr Vera Tapado, Stomatološka ordinacija Mikroskop

Danas se zna da je, bez obzira na uzrast i godine, moguće ispraviti svaki zub koji je nepravilno izrastao i postaviti ga u pravilan položaj. Sve je veći broj odraslih koji nise fiksne proteze za ispravljanje zuba, pa će doktorke davati odgovore na sva pitanja o vrstama proteza, održavanju, dužini nošenja, ceni i ostalom. Pored fiksne proteze postoje i druge tehnike u stomatologiji kojima se položaj zuba može ispraviti.

– Pretpostavljam da šira javnost nije svesna koliki je procenat dece i odraslih ljudi sa nepravilnim položajem zuba u Zrenjaninu. Pogrešno je tumačenje da je reč o isključivo estetskom problemu. Svaki stomatolog će vam reći da nepravilan položaj zuba vremenom donosi druge probleme. Ispravljanjem zuba utičemo na smanjenje karijesa kao i ostalih parodontalnih oboljenja, kaže dr Vera Tapado, vlasnica ordinacije „Mikroskop“.

Doktorki Kristini Vicko, specijalisti stomatologije, ovo će biti prvi susret sa pacijentima u Zrenjaninu. Za prvo viđenje ona je poručila:

– Ortodontski pacijent je osoba koja ima problem krivih zuba, nesklada gornje i donje vilice i lošeg zagrižaja. Krivi zubi često nisu samo problem estetike. Krivi zubi su nekad samo simptom većeg problema zagrižaja, nesklada vilica i problema sa žvakanjem i viličnim zglobom. Treba zamisliti da su zubi zglobne površine koji kada su pravilno postavljeni, pravilno prenose sile žvakanja na parodoncijum (desni) i kosti, i tako omogućuju održavanje zdravlja žvačnog aparata. Često kad čujemo termin ortodoncija, mislimo na proteze za decu, međutim ispravljanje nepravilnog položaja zuba nije vezano za uzrast. Pravo vreme za prvu posetu ortodontu je kada dođe smena gornjih dvojki, što je prosečno između 7-8 godine. Međutim, ovaj poziv koji upućujemo Zrenjanincima, usmeren je na sve osobe, bez obzira na godine, s obzirom da se nepravilan zagrižaj može korigovati i u srednjim pa i kasnijim godinama. Razlika je u aparatu koji će se primeniti. Mobilni aparati se koriste u toku rasta deteta, kada dete ima takozvanu mešovitu denticiju, odnosno prisustvo mlečnih i stalnih zuba. Kada je rast završen, a svi stalni zubi iznikli, primenjujemo fiksni ortodontski aparat u cilju preciznih pomeranja zuba, postizanja optimalnog zagrižaja i estetike lica i osmeha, kaže dr Vicko pozivajući Zrenjanince da iskoriste ovu priliku.

kristina vicko
Dr Kristina Vicko, Ordinacija “Orto4u”

Na pitanje da li će biti moguće da se pacijenti tog dana i dogovore o početku neke od usluga, dr Vicko dodaje:

– Prva konsultacija uključuje klinički pregled zuba i vilica, prilikom čega se pacijenti mogu upoznati sa svojim slučajem. Za preciznu dijagnozu i dalji tok lečenja neophodno je uzeti otisak zuba (izraditi gipsani model), uraditi fotografije i rtg snimke. Prilikom prve posete uz klinički pregled moguće je odraditi uzimanje otisaka i fotografija lica i zuba, što je prvi korak dijagnostike. Analiza svih podataka omogućuje da se napravi pravilna procena i osmisli plan lečenja.

DR KRISTINA VICKO

Doktorand je i istraživač na naučnom projektu na Medicinkom fakultetu u Novom Sadu. Pet godina radi kao opšti stomatolog u privatnoj praksi, a deo je tima ORTO4U od početka 2017. godine. Aktivni je učesnik mnogih kurseva, od kojih je najznačajniji Tweed kurs na tipodontima u Tucsonu, Arizona, USA, 2019. godine i klinički kurs na Stomatološkom Fakultetu u Beogradu na Klinici za Ortopediju Vilica koji je trenutno u trajanju. Dr Kristina Vicko se trenutno nalazi na specijalističkim studijama iz ortopedije vilica i uporedo pohađa doktorske studije iz oblasti kliničkih istraživanja. Studije stomatologije završila je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Dobitnik je nagrada Srpskog lekarskog društva i Društva lekara Vojvodine za najbolji uspeh na studijama. U toku studija bila je stipendista fonda Dositeja (Fonda za mlade talente).

BESPLATAN PREGLED koji organizujemo za sve koji imaju problem nepravilnog položaja zuba biće održan 2. novembra u Ulici vojvode Petra Bojovića 27/22 (Stomatološka ordinacija „Mikroskop“)

Zbog ograničenog vremena, potrebno je da se zainteresovani prijave do 1. novembra do 18 časova, pozivanjem broja

063 70 64 095

Stomatološka ordinacija Mikroskop

Оставите одговор