Prvi odlazak kod stomatologa – zašto za neke posete bude kasno

Posebno mesto u stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ u Zrenjaninu zauzimaju mali pacijenti. Poznato je da deca zahtevaju poseban tretman, ne samo u smislu terapije, nego i u smislu pristupa. Kod rada sa decom važno je pridobiti njihovo poverenje, kako bi mali pacijent najpre pristao da sarađuje, a zatim i dozvolio da mu stomatolog pregleda usta alatom od kojeg se uglavnom u prvi mah plaše.

U ovoj ordinaciji kažu da su poverenje prema stomatologu, kontrolni pregledi i dobra oralna higijena, ključ uspeha za zdrave zube.

ZDRAVE NAVIKE STIČU SE U NAJRANIJEM DETINJSTVU

-Vrlo je važno da roditelj od najranijeg detinjstva nauči dete da se briga o zubima mora voditi kontinuirano, odnosno da se oralna higijena mora održavati svakodnevno. Pranje zubića kod deteta mora da bude igra, u kojoj, najpre sa vrlo mekanom četkicom i bez paste za zube, dete stiče naviku koja je za njegovo oralno zdravlje najvažnija karika. Već između 2. i 3. godine, dete treba odvesti kod stomatologa kako bi se upoznalo sa ordinacijom, stomatološkim aparatima, a svakako da je najbitnije upoznavanje i uspostavljanje dobrog odnosa sa samim stomatologom, kaže dr Vera Tapado, osnivač Stomatološke ordinacije „Mikroskop“.

stomatoloska ordinacija mikroskop

STRPLJENJEM I PAŽNJOM DO POVERENJA

U stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ redovno ordinira “zubić vila” koja svojom specijalnom stolicom i ostalim “čarobnim pomagalima” pomaže najmlađima da se opuste. Iako deluje da je lako, stvarnost je drugačija. Potrebno je mnogo truda da bi se uspostavio kontakt sa detetom, zbog čega je često potrebno i nekoliko dolazaka kako bi dete izgradilo poverenje prema stomatologu. Prvi pregled stomatologa ne bi trebao da se desi kada zub zaboli, jer tada neće biti vremena za građenje poverenja u stomatologa, te deca mogu dobiti strah.

Važno! Deca koja prođu kroz loše iskustvo prilikom prve posete, kasnije tokom života najčešće osećaju strah od stomatologa.

ČINJENICE

Da li mlečne zube treba popravljati?

– Roditelji su često mišljenja da mlečne zube ne treba lečiti, vodeći se mišlju da će „oni ionako brzo ispasti“. To je naravno potpuno pogrešno-zdravlje mlečnih zuba je i te kako bitno, jer oni čuvaju mesto trajnim zubima, i prilikom izbijanja stalnih zuba usmeravaju to izbijanje i rast. Takođe, imaju veliki značaj u pravilnom razvoju obe vilice. Bilo bi idealno kada bi mlečni zubi mogli da se sačuvaju do momenta njihovog ispadanja, odnosno do smene trajnim zubima.

Kako sprečiti nastanak karijesa kod deteta?

– U stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ posebnu brigu vodimo o prevenciji, kako uopšte ne bi došlo do zubnog kvara, i kako bismo malog pacijenta oslobodili lošeg iskustva. Idealno sredstvo za prevenciju karijesa je fluor.

Kada je vreme da dete prvi put ode stomatologu?

– Dete treba dovesti stomatologu između 2 i 3 godine života, odnosno, kada izniknu svi mlečni zubi. A onda je bitno održavati redovne kontrole. Redovnim odlaskom kod stomatologa, na 3 do 6 meseci, stomatolog može na vreme da uoči i izleči i najmanji kvar.

stomatoloska ordinacija mikroskop1

Stomatološka ordinacija Mikroskop

Оставите одговор