Ortodoncija – ortopedija vilica

Ortodoncija – ortopedija vilica

Nepravilno raspoređeni zubi nisu samo estetski već i funkcionalni problem, jer samo uravnoteženi zagrižaj smanjuje rizik od pojave mnogih stomatoloških problema i bolesti. Ortodonskom terapijom ne rešavaju se samo estetski, već i funkcionalni problemi poput povećanog trošenja zuba ili bolova u mišićima i zglobovima. 

U današnje vreme ispravljanje nepravilnosti zuba i vilice moguće je u svakoj životnoj dobi, pa tako svako može imati lepe i pravilne zube. Sve su češći ortodonski pacijenti stariji od 50 godina! U Stomatološkoj ordinaciji “Mikroskop” možete obaviti kompletnu ortodonsku dijagnostiku i terapiju, od prvih ortodontskih pregleda i praćenja dece, do terapije fiksnim ortodonskim aparatima adolescenata i odraslih pacijenta.

1. Prvi pregled

Prilikom prvog pregleda u Stomatološkoj ordinaciji “Mikroskop”, naš ortodont će vas upoznati s problemom, mogućim rešenjima i alternativama.

2. Drugi pregled

Na drugom pregledu, uzećemo vam otiske te nakon detaljne analize vašeg modela i RTG snimaka, predložićemo detaljni plan ortodontske terapije i izračunati troškove.

3. Početak ortodontske terapije

  • Nakon prihvatanja ponude, započinjemo ortodonsku terapiju.
  • Vreme trajanja terapije zavisi od vrste anomalije, kao i o vrsti ortodonske naprave (aparatića), a najčešće je to period od 18+/-6 meseci kontrole
  • Za vreme trajanja terapije, važno je dolaziti na redovne kontrole kod ortodonta. Učestalost dolaska određuje ortodont, i obično je to na 4-10 nedelja
  • Završetak terapije i retencija
  • Nakon završene ortodonske terapije, zubi imaju tendenciju da se vrate u položaj u kome su bili pre terapije, zbog čega je vrlo važno nositi reteiner.

Koje su koristi od ortodonske terapije?

Prednosti ortodonske terapije su mnogostruke. Korigiranjem urođenih dentalnih I skeletnih anomalija uspostavlja se pravilan zagrižaj. To se odražava na estetici osmeha i lica, ali i na zdravlje potpornog aparata zuba.

Konkretnije, ortodontska terapija povećava samopoštovanje i kvalitet života, smanjujući rizik nastanka zglobnih bolova, karijesa I povlačenja desni te trošenja i opterećenja zuba.

Kako ću znati koje je rešenje dobro za mene?

Svaki pojedinac je jedinstven u smislu izraženosti ortodontske anomalije, mišićnih, skeletnih i kraniofacijalnih osobina, starosti, kao i po odgovoru na ortodontsku terapiju. Samo detaljna i sveobuhvatna dijagnoza može dovesti do pravilnog plana terapije i poztizanja optimalnih individualnih rezultata.

Dijagnostiški proces započinje kliničkim pregledom tokom kojeg se procenjuje izraženost problema i optimalno vreme započinjana terapije, kao i spremnost pacijenata po pitanju motivacije, oralne higijene i sanacije zuba. Na osnovu kliničkog pregleda, anamneze, premeravanja modela, RTG snimka, sprovodi se detaljan plan analize.

Da li je nošenje aparata neugodno?

Nošenje fiksnog ili mobilnog aparata nije bolno, međutim u prvih dana moguć je blagi osećaj pritiska i nelagodnosti. Na početku terapije svaki pacijent dobija detaljno uputstvo za održavanje oralne higijene.

Koliko dugo moram da nosim fiksni aparat?

Trajanje fiksne terapije je individualno, zavisno od problema, dobi i reakcije na terapiju, no najčešće traje između 18 i 24 meseca. Dužina terapije zavisi od:

  • vrste anomalije – što se zubi trebaju više pomicati, terapija duže traje (npr. ako su se vadili premolari)
  • dobi pacijenata – terapija je najbrža kod mlađih pacijenata u fazi rasta i razvoja. Sa starenjem se smanjuje broj koštanih ćelija i prokrvljenost tkiva, te terapija duže traje
  • redovnog dolaska na kontrolne preglede
  • broja ispadnutih bravica. Svaka bravica koja ispadne produžava terapiju za 4-6 nedelja, jer zub počinje da se vraća u početni položaj, i ne može se postaviti nova jača žica nego se vraćamo na početne žice.

Koliko vremena dnevno moram nositi mobilni aparat?

Mobilni aparat se mora nositi minimalno 14 sati .

Koliko često moram dolaziti na kontrole?

Kontrolni pregledi se zakazuju između 6- 8 nedelja, ponekad i na 10 nedelja. Hitna stanja su retka, naročito ako sledimo sva uputstva.

Hoće li rezultati terapije biti trajni?

Zavisno od vrste anomalije, zubi imaju veću ili manju tendenciju vraćanja u položaj pre započete terapije. Kako bi se obezbedila stabilnost postignutih rezultata, preporučuje se nošenje noćnih retejnera, posebnog mobilnog aparata, koji više ne deluje silom na zube, nego ih samo zadržava u postignutom položaju.

Kada treba dovesti dete na pregled ortodontu?

Prvi ortodontski pregled treba da se obavi između 6 – 7 godine, ali i ranije, ukoliko se otkrije ortodontski poremećaj. Lečenje ortodontskih anomalija u ranoj dobi ima mnogostruku prednost jer je moguće rešiti anomaliju i pre nego se ona u potpunosti razvije, izbegavajući na taj način, dugotrajnije, složenije i skuplje tretmane. U periodu rrasta sa većim uspehom se ispravljaju skeletne malformacije i problemi zagriza, smanjuje se potreba vađenja stalnih zuba i hiruških zahvata. 

Šta ako je dete već starije?

Kod adolescenata pravilno postavljanje stalnih zuba je moguće fiksnim aparatima. Samoligirajući aparati omogućavaju efikasniju, bržu i estetski prihvatljivu terapiju. Možemo primetiti da je danas kod dece u trendu nošenje fiksnih aparata. .

A odrasli?

Ortodoncija sve češće rešava probleme i u odrasloj dobi, kako u korekcijama estetske i funkcionalne prirode, tako i u pripremi protetsko, implantološko i hiruškog lečenja.

Šta ako se u toku ortodontske terapije pokvari zub ili nastane zubni kamenac?

Zubi se moraju sanirati ako se primeti karijes. Ukoliko je potrebno, ortodont će skinuti bravicu i žicu kako bi stomatolog mogao da izvrši intervenciju na zubu sa karijesom. 

VAŽNO: ORTODONTSKA TERAPIJA MOŽE ZAPOČETI SAMO KADA SU SVI ZUBI SANIRANI I KADA JE OČIŠĆEN ZUBNI KAMENAC